kolik.

kolik

Första inlägget i denna kategorin, kolik :)

Vad är kolik/orsak:
Kolik är ett samlingsnamn för magont hos hästar och det kan bero på lite olika saker.

1. Tarmvred - Om hästen får kolik så ska man hålla igång den så att den inte får chans att rulla sig. När hästen rullar sig kan nämligen en tarmomvridning ske, och då vrids tjocktarmen om sig själv och hästen får enorma smärtor då foderpassagen stryps. Vilket är tarmvred och kan leda till döden om den inte får hjälp av veterinär snabbt. I vissa fall kommer tarmen rätt av sig självt när hästen är i rörelse.

2. Förstoppning -
När fodret inte kan passera normalt genom tarmen börjar det göra ont och hästen får kolik. Oftast räcker det med att man rör på hästen ordentligt.

3. Gaskolik -
Hästar som äter dåligt foder, mögel eller ibland sumpväxter kan få gasbildning i tarmen och det bildas så mycket gas att tarmen spänns ut och hästen får svåra smärtor. Samma sak gäller här, att röra på hästen så magen kommer igång och hästen får ut fodret och gasen i tarmen.

Symptom:
- Feber
- Ökad puls
- Svettas
- Kollar mot buken
- Oro
- Skrapar med hoven
- Kastar sej omkull
- Upphörd avföring
- Nedsatt apitit osv...

Misstänker kolik, att göra:
- Ta bort allt foder, men lämna kvar vattnet
- Kontrollera puls, andning, temperatur och tarmljud
- Rör på hästen i skritt
- Om hästen måste vara kvar i boxen, se till att det är mjukt för hästen så den i skadar sej
- Ring veterinär

Eftervård:
De första 12 timmarna är det klokt att bara ge hästen vatten. Efter det, ge hästen små potioner hö minst 5-7 ggr/dag i 2-3 dagar efter. Kraftfoder ger man först när hästen kan äta höet utan problem under några dagar. Börja försiktigt och öka sedan. Om hästen varit förstoppad, är det bra att ge ett par deciliter paraffinolja dagligen under en period. Ge hästen möjlighet att röra på sig så att tarmarna håller igång och hästen inte får förstoppning igen. Om hästen vart så dålig att den behövt veterinär vård, fråga veterinären.

Undervik kolik:
  • Kolla tänderna - Hästens matsmältningsapparat börjar med att tänderna. Fungerar inte den första sönderdelningen av fodret då tänderna inte är ok, så ger det problem längre bak i matsmältningsapparaten.
  • Avmaska
  • Utfodra på bestämda tider - dela upp fodret på minst tre, gärna fyra eller fler utfodringstillfällen. Hästen har en liten magsäck och är anpassad för att äta under en stor del av dygnet.
  • Grovfoder före kraftfoder - Genom att göra det undviker man den snabba pH-sänkning som annars uppstår när hästen äter kraftfoder på fastande mage.
  • Foderbyten - Vänj alltid hästen vid det nya fodret, inte bara kraftfoder utan grovfodret också tex vid betessläpp.
  • Kraftfoder som sväller - Blöt alltid sånt som sväller minst 2 timmar innan.
  • Häst i vila/mindre motion - Måste fodret sättas ner så pass mycket som det behövs.

Källa: här och här.

Ni får gärna tillägga något om ni vill :)

Kommentarer
Postat av: isabella

undrar varför du kopirerar mina inlägg?

2011-03-08 @ 19:04:12
URL: http://isabellaf.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0